zondag 9 maart 2008

Vertrek Berlijn 1 maart 2008

Eindelijk was het zover, de reis naar Berlijn waar ik zo lang naar uitgekeken heb kon beginnen. Samen met mij gaan er nog 5 andere studenten mee; Femke, Sarah, Annelies D.W., Annelies D.T. en Quinten. Buiten Quinten en Sarah namen we zaterdag 1 maart om kwart na drie de vlucht naar Berlijn Tempelhof. Tijdens onze vlucht hebben we een grote storm getrotseerd, de orkaan “Emma”. Uitgerekend wanneer ik eens het vliegtuig neem moet dit natuurlijk gebeuren. De spanning aan boord was te snijden, de turbulentie was zodanig hevig dat ons vliegtuig niet veilig kon landen. We waren genoodzaakt om een half uur langer boven te blijven en geloof me het leek wel uren te duren. De tweede landingspoging is uiteindelijk wel gelukt. Eenmaal aangkomen in de historische luchthaven van Tempelhof werd ik helemaal ondergedompeld in de geschiedenis van het oude Berlijn.


Tempelhof is de oudste nog in gebruik zijnde luchthaven ter wereld. Van juni 1948 tot mei 1949, tijdens de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet-unie , heeft Tempelhof een vitale rol gespeeld als luchtbrug van de Geallieerden, onder leiding van de Amerikanen. De luchtroutes boden de enige toegang tot dit gedeelte van Berlijn en haar 2 miljoen inwoners. Voor 320 dagen, brachten militaire vliegtuigen eten, medicijnen en alle andere belangrijke zaken, zoals steenkool. De vliegtuigen, met als bijnaam Rosinenbomber, landen op Tempelhof tijdens piekmomenten om de minuut. Ze maakten gebruik van de nieuwe betonnen landingsbanen, aangelegd door de Amerikanen.
Het gebouw is zeer robuust gebouwd, mee ontworpen door een nazi-architect Alfred Speer. Aan de gates werden we opgewacht door Lieve Pillen, de vrouw die voor ons een huis en stagecontract geregeld had. Gepakt en gezakt reden we met haar door de stad naar het huis waar ik zal verblijven met Femke, Annelies D.T. en Sarah. Het huis is van de familie Waschke die voor 3 maand en half op reis gaan. Ons huisje is echt de max, het is een volledig gerenoveerde woning met 2 verdiepingen. Boven zijn er 3 slaapkamers, 2 badkamers waarvan 1 grote met douche en bad, en een grote werkkamer met terras. Een mooie houten trap leidt je naar de benedenverdieping waar er eigelijk maar 1 grote ruimte is voor de keuken en living. In de living staat een oude vleugelpiano en televisie. Vanuit de woonkamer kan je ook rechtstreeks naar de tuin. Ondanks het feit dat ons huisje ons zeer beviel konden we ons nog niet echt volledig installeren, de familie vertrok pas de 4e maart. Derest van de dagen moesten we dus logeren in een jeugdherberg.

Geen opmerkingen: